Gnocchi’d ehk maakeeli kartuliklimbid on üks äraütlemata mõnus toit. Reeglina maitseb hästi ka lastele. Kes on tubli, valmistab gnocchi’d ise, kusjuures nende valmistamine on just selline parajalt mõnus nokitsemine, mille juurde sobiks hästi ka lapsi kaasata. Gnocchi’dele kastme valimisel on valikuvõimalusi mitmeid. Umbes nii, nagu ka pastakastmeid on lugematul hulgal.
Keeda koorega kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Koori kartulid võimalikult kuumalt ja purusta kartulid kas kartulipressiga või lihtsalt kahvliseljaga vajutades. Lase kartulitel veidi jahtuda ning lisa siis kartulimassile jahu, muna, sool ja Parmeseni juust. Sõtku tainas ühtlaseks, kuid ära seda liiga palju töötle. Jaga tainas jahusel tööpinnal neljaks kuni viieks osaks, vormi sõrmejämedused vorstikesed ning lõika vorstikestest umbes 1 cm pikkused tükid. Igale tükile vajuta kahvliseljaga triibud. Töötle gnocchi’sid veel veidi jahuga, et nad üksteise külge ei kleepuks. Lase potis soolaga maitsestatud vesi keema ning tõsta gnocchi’d sinna sisse. Kui need pinnale tõusevad, on need valmis. Tõsta vahukulbiga gnocchi’d veest välja ning serveeri meelepärase kastmega.
Tomatikastme jaoks piserda tomateid oliiviõliga ja grilli, kuni nahk on mustjas ning sisu küljest kohati lahti löönud. Koori tomatid ära ja haki jämedalt. Hoia alles ka kogu hakkimisel eralduv tomatite mahl. Kalla hakitud tomatid ja tomatimahl koos küüslaugu, sibula, tomatipasta, tšillihelveste, suhkru, paari värske basiilikuoksa, soola ja pipra ning hea sortsu oliiviõliga pannile või kastrulisse ning lase haududa umbes 20 minutit. Maitse ja lisa vajaduse korral soola, suhkrut või muud meelepärast.
Tõsta gnocchi’d tomatikastme sisse, sega läbi, lisa värsket basiilikut ja spinatit ning serveeri kohe. Raputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ning riivitud Parmesani.
Retsepti on koostanud Tuuli Mathisen.