Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

Rukkileib kartuliga

Valmistusaeg: Tund ja +

Vaja läheb:

  • peotäis juuretist (4‒5 sl)
  • 1 l käesooja vett
  • u 1 kg rukkijahu (Lähtu pigem taina paksusest kui jahu kaalust, sest jahud on erinevad ja seovad erinevalt vedelikke.)
  • soovi korral linnasejahu või linnaseekstrakti
  • 3‒4 tl soola
  • 2 dl suhkrut
  • 3‒4 keedetud kartulit, purustatuna
  • jahvatatud koriandrit, köömneid, seemneid, kuivatatud puuvilju vm meelepärast
Rukkileib kartuliga

Meie oma rukkileivale võib kartulilisandiga mõnusa lisamaitse anda. Kartul muudab rukkileiva mahlasemaks ja maitselt mahedamaks. Lisaks sellele on kartul ka hea niiskusehoidja ning kartuliga rukkileib seisab palju kauem värske. Tasub kindlasti katsetamist kõigil neil, kes koduleiva küpsetamise pisikuga nakatunud on.

Sega juuretis käesooja veega, soovi korral lisa tumedama leiva saamiseks 2‒3 sl linnasejahu või -ekstrakti. Sega juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks hapukoore paksusega tainas. Kata tainas kas köögirätiku või kilega ning jäta 8‒12 tunniks sooja kohta käärima. Õige käärimisega leivatainas on vahuse pinna ja hapu maitsega.

Järgmisena lisa sool ja suhkur ning rukkijahu nii palju, et tekiks paks tainas, mis ei vaju laiali. Sega juurde ka tükeldatud kartul. Tõsta 4‒5 sl tainast kõrvale järgmise leivateo juuretise jaoks. Lisa leivatainale veel meelepäraseid maitseaineid või lisandeid, sega läbi ning kalla tainas võiga määritud leivavormidesse nii, et umbes 1/3 vormi ülaosast jääks kerkimise tarbeks tühjaks. Vormi märja käega leiva pind siledaks, torka märja näpuga leivataina sisse augud, kata vormid köögirätikuga ning jäta mõneks tunniks veel sooja kohta kerkima.

Samamoodi jäta kerkima ka kõrvalepandud leivajuuretis. Kui leivataina sisse torgatud augud on täis kerkinud, on leib valmis ahju minema. Eelsoojenda ahi hästi kuumaks (240‒250 kraadini) ning tõsta vaikselt leivavormid ahju. Proovi vorme mitte liialt põrutada, leivatainas võib selle tõttu veidi kokku vajuda.

Küpseta leiba järgmise skeemi järgi:

  • kõrgel kuumusel ehk ca 220‒240 kraadi juures esimesed 15‒20 minutit
  • 200 kraadi juures 15‒20 minutit
  • 170‒180 kraadi juures lõpuni välja

Leiva valmimiseks kulub 60‒80 minutit.
Valmis leib tõsta ahjust, kalla vormist välja, kata niiske käterätiga ning lase veidi aega seista, enne kui lahti lõikad.

Retsepti on koostanud Tuuli Mathisen.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru