Kartulivatsk on üks põnev roog meie oma rahvusköögist. Tegemist on kui terve söögikorraga ja leiva sees küpsevad nii kartul kui ka suitsune sink. See on just selline kiire aja roog, kui isegi võileiva valmistamiseks aega kipub nappima. Lõikad aga korraliku viilu, määrid sinna ausa kihi võid ja ampsad klaasi piima kõrvale. Vanades tuttavlikes maitsetes on oma võlu!
Sega juuretis käesooja veega, soovi korral lisa tumedama leiva saamiseks 2‒3 sl linnasejahu või -ekstrakti. Sega juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks hapukoore paksusega tainas. Kata tainas kas köögirätiku või kilega ning jäta 8‒12 tunniks sooja kohta käärima. Õige käärimisega leivatainas on vahuse pinnaga ja hapu maitsega.
Järgmisena lisa sool ja suhkur ning rukkijahu nii palju, et tekiks paks tainas, mis ei vaju laiali. Tõsta 4‒5 sl tainast kõrvale järgmise leivateo juuretise jaoks. Lisa leivatainale veel meelepäraseid maitseaineid või lisandeid.
Sega tainas valmis. Tee tavapärasest vormileivast paksem leivatainas,vajadusel lisa jahu. Laota pool tainast jahusele pinnale. Määri peale purustatud kartulit, sinki ning sibulat. Kata ülejäänud tainaga ning silu päts märgade kätega siledaks. Lase soojas mõned tunnid kerkida ja küpseta nagu tavapärast leiba.
Samamoodi jäta kerkima ka kõrvalepandud leivajuuretis. Eelsoojenda ahi hästi kuumaks (240‒250 kraadini) ning tõsta leib ahju.
Küpseta leiba järgmise skeemi järgi:
- kõrgel kuumusel ehk ca 220‒240 kraadi juures esimesed 15‒20 minutit
- 200 kraadi juures 15‒20 minutit
- 170‒180 kraadi juures lõpuni välja
Leiva valmimiseks kulub 60‒80 minutit.
Tõsta vatsk ahjust, kata niiske käterätiga ning lase veidi aega seista, enne kui lahti lõikad.
Retsepti on koostanud Tuuli Mathisen.