Galett ehk põhjata kartulipirukas või ka krõbe kartulivorm juustuga – kuidas soovite! Igati hea omaette toiduna koos tilli-küüslaugupesto ja hunniku värske salatiga. Ja miks mitte ka kala, röstitud kana või grillitud veisefilee juurde sedamoodi kartuleid küpsetada.
Lõika kartulid hästi õhukesteks viiludeks. Viilude paksus võiks olla u 1–2 mm. Riivi parmesan. Määri 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja servad võiga. Lao kartulid ringiratast vormi, servad võivad kergelt üksteise peal olla. Puista iga kihi vahele riivitud parmesani. Võid raputada kartulitele ka veidi soola, kuid juust on ka ise parasjagu soolane. Puista juustu ka kõige peale.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 45 minutit, kuni galett on pealt kuldne ja krõbe ning seest pehme. Valmis galetist peaks keskelt kahvel suuremat vastupanu osutamata kenasti läbi minema. Lase galetil 5–10 minutit pärast ahjust võtmist jahtuda. Seejärel libista terava noa või õhukese spaatliga galeti serva ja vormi vahelt läbi, et seda oleks kergem vormist välja võtta. Eemalda vorm ja tõsta galett serveerimisalusele.
Tilli-küüslaugupestoks surista kõik selleks vajaminevad ained kastmeks. Seda võib teha köögikombainis või saumikseriga. Õli kogust reguleeri vastavalt sellele, kui paksu/vedelat pestot soovid.
Kartuligalett maitseb kõige paremini otse ahjust tulnuna, kuumalt. Juurde paku tilli-küüslaugupestot ja värsket salatit.