Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

Kaheksajala ja kartuli salat

Valmistusaeg: Tund ja +

Vaja läheb:

  • 1 kg külmutatud kaheksajalga, eelnevalt aeglaselt üles sulatatud
  • 1 sellerivars
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • mõned vürtsiterad
  • mõned pipraterad
  • 1‒2 loorberilehte
  • kaks korralikku sortsu valget veini
  • üks sorts punase veini äädikat

Marinaad:

  • 5‒6 väiksemat kartulit, suuremate tükkidena
  • 1 dl oliiviõli
  • 1 dl sojaõli (võib kasutada ka ainult oliiviõli)
  • 0,5 dl valge veini äädikat
  • poole sidruni riivitud koor
  • 2‒3 küüslauguküünt
  • värsket hakitud peterselli, punet vm ürte
  • soola ja pipart
Kaheksajala ja kartuli salat

See ilmselgelt Vahemere mõjutustega, täpsemalt Kreeka köögist pärit salat, annab kartulile hoopis teise mõõtme. Kusjuures tuleb tunnistada, et kartul sobitub kaheksajalaga ideaalselt. Eriti mõnus jääb muidugi suvine väike õrn värske kartul. Kaheksajala valmistamist ei tasu aga karta. Toodud õpetuse järgi on see käkitegu ka algaja koka jaoks.

Esmalt sulata kaheksajalg aeglaselt. Seda võid teha külmikus ja vähemalt ühe ööpäeva jooksul võiks ta vaikselt sulada. Mida aeglasem on ülessulatamine, seda parem jääb lõpptulemus. Sulanud kaheksajalg pese külma voolava vee all ning pea juures olev “tasku” keera korra ka pahempidi, et seal olev liiv eemaldada.

Aja pliidil suurem pott kuumaks ning tõsta siis nõrutatud kaheksajalg potti. Mitte mingit õli ega vedelikku ei ole lisada vaja. Potti panemisega peab kaasnema tugev särtsumine ehk siis potipõhi peab olema korralikult kuum. Lisa ka seller, porgand, sibul, vürts ja pipar ning loorberilehed, alanda kuumust ning hauta kaane all vaiksel kuumusel 35 minutit. Kogu see protsess toimub omas mahlas ja seda eraldub kaheksajalast ohtralt. Lisa vein ning küpseta veel 10 minutit, seejärel tõsta kaas potilt, lisa veiniäädikas ja hauta veel 5 minutit. Tõsta pott tulelt, eemalda teravaotsalise noaga kaheksajala “nokk” ning jahuta.

Marinaad:

Lõika jahtunud kaheksajalg tükkideks. Sega omavahel marinaadiained ning kalla kaheksajalale. Lisa kartul, maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi ja lase veidi tõmmata. Parim on ta siis, kui on 3 päeva külmkapis marineerunud. Kes kannatab oodata, see võib proovida. Imemaitsev on ta ka kohe süües.

Retsepti on koostanud Tuuli Mathisen.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru