Liik

Liha/kala

Eelarve

Keerukusaste

Valmistusaeg

Käik

Rukki-kartulipõhjal kilupirukad

Valmistusaeg: Tund ja +

Vaja läheb:

 

Põhi:

  • 200 g rukkijahu (püül)
  • 200 g keedetud kartuleid (2‒3 kartulit)
  • 75 g searasva
  • 75 g võid
  • 2 sl külma vett
  • 0,5 tl soola
  • veidi nisujahu taina rullimiseks

Täidis:

  • 24 kilufileed
  • 3 muna
  • 3 dl hapukoort
  • paar peotäit hakitud värsket tilli
  • Põltsamaa kanget sinepit
  • kappareid
Rukki-kartulipõhjal kilupirukad

Keeda kartulid, lase jahtuda. Riivi. Tõsta lauale soolaga segatud jahu, sellele tükeldatud külm või ja searasv ning riivitud kartulid. Haki pika õhukese noaga ühtlaseks puruks. Lisa paar supilusikatäit külma vett ja vormi tainas. Keera see toidukilesse ja pane külmkappi seisma vähemalt tunniks.

Valmista ette kilud. Lõika noaga pea maha, kõht lahti, eemalda kõhust mittevajalik. Vajuta kilu õrnalt näppudega laiali ja eemalda selgroog koos sabaga. Vürtsikilud on pehmed ja laagerdunud, selgroog eemaldub peaaegu iseenesest. Klopi lahti munad. Sega hapukoore ja hakitud tilliga.

Puista rullimisalusele nisujahu, tee ka tainarull jahuga kokku. Rulli tainas õhukeseks, paari millimeetri paksuseks. Lõika 8-sentimeetrise läbimõõduga klaasi- või tassiservaga välja ringid. Võita muffinivorm hoolikalt. Tõsta põhjad vormidesse.

Määri igale pirukapõhjale õhuke läbipaistev kiht sinepit. Tõsta sellele paar supilusikatäit muna-hapukoore segu ja pane keskele mitte väga tihedasti rullikeeratud kilufilee. Pista kilude kõrvale täidisele veel 3‒4 kapparit. Küpseta 190-kraadises ahjus 20‒25 minutit, kuni põhi on küpsenud ja täidis veidi värvi saanud. Enne söömist kaunista pirukad värske tilliga. Söö külmalt.

 

Retsepti on koostanud Mari-Liis Ilover.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru